Πεζοπορία - Φαράγγια

Φαράγγια στην περιοχή της Σητείας

Η ευρύτερη περιοχή της Σητείας και ειδικά η νοτιοανατολική χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη εκπληκτικής ομορφιάς φαραγγιών, με τα πορτοκαλιά και γκριζοπράσινα χρώματα των τοιχωμάτων τους να λειτουργούν σαν είσοδοι σε κόσμους εκπληκτικής άγριας ομορφιάς. Τα φαράγγια της περιοχής αλλά και της Κρήτης γενικά δημιουργήθηκαν στις αρχές του πλειστόκαινου, περίοδο κατά την οποία πριν δύο εκατομμύρια χρόνια περίπου η Κρήτη απόκτησε τη μορφή που έχει σήμερα.

Στην δημιουργία τους επέδρασαν κατά κύριο λόγο οι τρομακτικές τεκτονικές αλλαγές που δημιούργησαν το νησί και στη συνέχεια διαμορφώθηκαν στην τελική τους μορφή από περιβαλλοντικές δράσεις και διαβρώσεις. Η γεωλογική δομή της περιοχής της Σητείας, ευνόησε σημαντικά τη δημιουργία φαραγγιών που με τη σειρά τους συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός τόσο πλούσιου σε εναλλαγές γεωμορφολογικά τοπίου. Σε κάθε βήμα του ο επισκέπτης τους θα αισθανθεί τη παρουσία αυτού του γεωλογικού πλούτου, που ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι πλουτίζει την ατμόσφαιρα με υπέροχα αρώματα, δεδομένου ότι τα φαράγγια της περιοχής θεωρούνται -από την Μινωική αρχαιότητα ήδη- ο παράδεισος των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Παράλληλα με την ποικιλότητα της χλωρίδας τους, πλούσια είναι και η άγρια πανίδα που φιλοξενούν. Σημαντικές κοινωνίες σπανίων ειδών του ζωικού βασιλείου, όπως γυπαετών και γερακιών συναντιόνται στις απόκρημνες πλαγιές τους. Η σχέση των ανθρώπων της Σητείας με τα φαράγγια υπήρξε από την αρχαιότητα ιερή. Την πλέον γνήσιά της έκφραση βρήκε αυτή η σχέση στην θεοποίηση της ίδιας της φύσης και στην στενή σύνδεση των Κρητικών θεών με τις γονιμοποιητικές τους δυνάμεις. Το Φαράγγι των Νεκρών στην Ζάκρο είναι ένας τόπος που κουβαλά πολύ έντονα αυτές τις πανάρχαιες ρίζες και τους δεσμούς των ανθρώπων με την φύση. Η γνωριμία με τα φαράγγια της περιοχής, αποτελεί ταυτόχρονα ένα ταξίδι για τη γνωριμία της φύσης, του πολιτισμού και της ιστορίας της Σητείας. Το φυσικό πλαίσιο αυτής της γνωριμίας εναλλάσσεται συνεχώς. Το τοπίο αλλάζει από πλούσιο σε βλάστηση, σε τραχύ, άγριο και γυμνό. Την άνοιξη οι κατάφυτες πλαγιές σε πλημμυρίζουν από αρώματα και σε κάνουν να νιώθεις με όλες σου τις αισθήσεις την διάχυτη χαρά της Κρητικής φύσης. Τα σημαντικότερα φαράγγια της περιοχής είναι:

ΦΑΡΑΓΓΙ ΡΙΧΤΗ ( 5 km, 2,5 ωρες η κάθε διαδρομή.)

Eνα απο τα ομορφότερα μικρα φαράγγια της ανατολικής Κρήτης σχεδόν ολόκληρο το χρόνο διαθέτει ροή νερού που δημιουργεί και ένα υπέροχο καταράκτη.
Ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό ΈξωΜουλιανά και καταλήγει στην ομώνυμη παραλία του Ρίχτη ανατολικά από το χωριό Καλαβρό

.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΖΑΚΡΟΥ (4 km, 2 ώρες περίπου)

Το διασημότερο και περισσότερο επισκέψιμο φαράγγι της ανατολικής Κρήτης.

Μια υπέροχη διαδρομή που ξεκινάει νοτιοανατολικά από το χωριό Ανω Ζάκρος, διασχίζει το φαράγγι και καταλήγει δίπλα από το μινωικό ανάκτορο στον κόλπο της Κάτω Ζάκρου. Είναι βατό όλο το χρόνο σχεδόν.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΧΟΧΛΑΚΙΩΝ (3,5 km, περίπου 2 ώρες η κάθε διαδρομή.)

Μικρό και εύκολα βατό σε όλες τις συνθήκες και περιόδους φαράγγι,
ξεκινάει από το χωριό Χοχλακιές και καταλήγει στον υπέροχο όρμο Καρούμπες.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΞΕΡΟΚΑΜΠΟΥ (3 km, περίπου 2 ώρες)

Το συναντάμε καθοδόν από την Ζάκρο προς τον Ξερόκαμπο. Μετά την περιοχή Αγριλιά στο σημείο που ενώνονται τα πολλά παρακλάδια του δημιουργείται ένα εντυπωσιακό τοπίο. Από αυτό το σημείο έως και την έξοδο του στην θάλασσα η απόσταση είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρα. Στην παραλία Κατσουνάκι στις πανέμορφες αμμοθίνες που σχηματίζονται, φύονται τα περίφημα κρινάκια που θαυμάζουμε στις μινωικές τοιχογραφίες. Η υψομετρική διαφορά είναι περίπου 100 μέτρα. Δεν υπάρχει χαραγμένη διαδρομή και η διάσχιση του απαιτεί σχετική προσοχή.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ (Περιοχή Σητειας 4.5 km, 2.5 ώρες περίπου ανά διαδρομή)

ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΑΨΑΣ (Mακρύγιαλος 4,5 Km, περίπου 2.5 ώρες ανά διαδρομή.)

Medium Difficulty, with a few tricky parts! We recommend you start the walk from down by the sea early in the morning, as the sun will be behind you.There is a shaded parking area by the sea, close to Kapsa Monastery (which is well worth a visit).The gorge is full of herbs and rare wild flowers in the springtime and there are many pine trees on the route. The gorge is partly shaded. The first part and the end of the walk are relatively easy, the middle part is more difficult.

You will finally reach the small village of Pervolakia, where there is a small cafeneion for refreshments! You can either walk back down the gorge to the sea, or alternatively, there is a well marked path down the hillside, with red paint on rocks (no shade!).There is also a taverna close to the monastery.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΕΥΚΩΝ (Mακρύγιαλος 4 Km, περίπου 1.5 ώρα ανά διαδρομή)

Ένα από τα ομορφότερα μικρά φαράγγια της Κρήτης, με εντυπωσιακούς σχηματισμούς και βλάστηση. Ξεκινάει νοτιότερα από το χωριό Πεύκοι και καταλήγει λίγο βορειότερα της περιοχής Ασπρος Ποταμός του Μακρυγιαλού. Ένα πολύ καλά διαμορφωμένο μονοπάτι ακολουθεί την κοίτη του φαραγγιού σχεδόν σε όλο του το μήκος.

Copyright © 2022. All rights reserved.