Ελεύθερες περιπατητικές διαδρομές

Γεωπάρκο Σητείας

.

Διαδρομή 1

Έξω Μουλιανα- Παραλία Ριχτι 5 Km περίπου 2.5 η κάθε διαδρομή)

 

Διαδρομή 2

Παλαικαστρο - Αγκαθιας- Παραλια Σκινιας- Παραλια Καρουμες - Χοχλακιες Φαραγκι -Χωριο Χοχλακες)
(12kms, περιπου 4-5 Ωρες).

Διαδρομή 3

Μικρή Διαδρομή. Αζοκεραμος-Τραοσταλος - Αζοκεραμος.( 10 kms, περίπου 2 ωρες )

Μεγαλη Διαδρομή. Αζοκεραμος - Τραοσταλος- Κατο Ζακρος. ( 12 kms, περίπου 4-5ωρες )

Διαδρομή 4

Μικρη Διαδρομη. Χαμαιζι-Λιοπετρο-Χαμαιζι ( 6kms, περιπου 3 ωρες).

Μεγαλη Διαδρομη. Χαμαιζι-Λιοπετρο-Παπαδιοκαμπος-Παναγια φανερωμενη Σητεια.( 14 km, περίπου 4-5 ώρες).

Ελεύθερες Διαδρομές Γεωπάρκο Σητείας

www.sitia-geopark.gr

Ο γεωτουρισμός, δηλαδή ο τουρισμός της Γης, είναι μία νέα έννοια εναλλακτικής μορφής τουρισμού που περιλαμβάνει την περιήγηση στην ύπαιθρο με έμφαση στα μνημεία της γεωμορφολογικής, γεωλογικής, περιβαλλοντικής και βεβαίως πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου. Προφανώς, το Φυσικό Πάρκο Σητείας προσφέρεται και με το παραπάνω για γεωτουρισμό, καθώς διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια γεωκληρονομιά.

Γεωδιαδρομές του Φυσικού Πάρκου Σητείας

Στο Γεωπάρκο έχουν σχεδιαστεί γεωδιαδρομές μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί και να γνωρίσει από κοντά τον φυσικό, γεωλογικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Οι γεωδιαδρομές περιλαμβάνουν οδικές διαδρομές, ποδηλατικές και βεβαίως πεζοπορικές ή αλλιώς … γεω-μονοπάτια!Οι γεωδιαδρομές είναι πλήρως αποτυπωμένες με σύγχρονες τεχνολογίες Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) και είναι διαθέσιμες σε διάφορες μορφές για τους επισκέπτες του Πάρκου. Επιπλέον, στα κέντρα ενημέρωσης του Πάρκου διατίθεται και γεωτουριστικός χάρτης της περιοχής στον οποίο παρουσιάζονται όλες οι γεωδιαδρομές.Στην ύπαιθρο, όλες οι γεωδιαδρομές έχουν σημανθεί επαρκώς, με πινακίδες στην είσοδο/έξοδό τους, καθώς και με κατευθυντήριες πινακίδες σε όλο το μήκος τους.

Γεωδιαδρομή 5

Όνομα Γεωδιαδρομής: Καρύδι - Άγιος Ιωάννης - Χώνος - Μητάτο - Καρύδι

Είδος: Πεζοπορική
Μήκος: 5,605
Χρόνος: 2 h, 00 min
Αρχικό υψόμετρο (m): 590
Τελικό υψόμετρο(m): 600
Μέγιστο υψόμετρο (m): 709
Ελάχιστο υψόμετρο (m):590

Η γεωδιαδρομή 5 είναι πεζοπορική σε όλο το μήκος της. Ξεκινάει από το Καρύδι και κατευθύνεται δυτικά ακολουθώντας ένα παλιό πέτρινο καλντερίμι και κατευθύνεται προς το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη όπου στρίβει προς Βορρά και κατευθύνεται προς τον οικισμό Χώνο.
Κατά μήκος της διαδρομής βρίσκονται αρκετά από τα σπηλαιοβάραθρα της περιοχής, τα οποία είναι προσβάσιμα μόνο από εξειδικευμένους σπηλαιολόγους. Εναλλακτικά, από Αγ. Ιωάννη μπορεί κάποιος να κινηθεί νότια και μέσω του χωματόδρομου να καταλήξει ξανά στο Καρύδι.
Στο Χώνο η γεωδιαδρομή περνάει από το ομώνυμο σπήλαιο, διασχίζει τον οικισμό και καταλήγει στον οικισμό Μητάτο. Από εκεί ακολουθώντας την οδική γεωδιαδρομή 1 επιστρέφει στο Καρύδι.

Γεωδιαδρομή 6

Όνομα Γεωδιαδρομής: Καρύδι - Μαγκασά - Μητάτο - Καρύδι

Είδος:Πεζοπορική
Μήκος(Km):4,703
Χρόνος: 1 h, 30 min
Αρχικό υψόμετρο (m): 582
Τελικό υψόμετρο(m):591
Μέγιστο υψόμετρο (m): 591
Ελάχιστο υψόμετρο (m): 476

Η γεωδιαδρομή 6 ξεκινάει από το Καρύδι και ακολουθεί βορειοανατολική πορεία μέσα από μονοπάτι το οποίο καταλήγει στον οικισμό Μαγκασά (ή Βρυσίδι). Εκτός από την ομορφιά του τοπίου, στη Μαγκασά ο επισκέπτης θα γνωρίσει πολλά στοιχεία της γεωλογικής ιστορίας της περιοχής, όπως τα πετρώματα της ομώνυμης ενότητας, καθώς και στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως τα πετρόκτιστα σπίτια με τις καμάρες, τις ξερολιθικές μάντρες (τράφοι) και την παλιά … οδική αρτηρία (καλντερίμι)! Από τη Μαγκασά το μονοπάτι συνεχίζει μέχρι τον οικισμό Μητάτο, περνώντας από σημαντικούς γεώτοπους. Από το Μητάτο ακολουθώντας την οδική γεωδιαδρομή 6 επιστρέφει στο Καρύδι.

Γεωδιαδρομή 7

Όνομα Γεωδιαδρομής: Καρύδι - Φαράγγι Μαζά - Αδραβάστοι

Είδος: Πεζοπορική
Μήκος (Km): 6,372
Χρόνος: 2h, 10 min
Αρχικό υψόμετρο (m): 587
Τελικό υψόμετρο (m):263
Μέγιστο υψόμετρο (m): 587
Ελάχιστο υψόμετρο (m): 260

Η γεωδιαδρομή 7 ξεκινάει από το Καρύδι, διασχίζει ολόκληρο το φαράγγι του Μαζά και καταλήγει στον οικισμό Αδραβάστοι που βρίσκεται λίγο μετά την έξοδο του φαραγγιού. Η διαδρομή αυτή ακολουθεί παλαιά μονοπάτια και την κοίτη του ποταμού και είναι μία αρκετά δύσκολη διαδρομή που απευθύνεται μόνο σε έμπειρους πεζοπόρους με κατάλληλο εξοπλισμό!

Γεωδιαδρομή 8

Όνομα Γεωδιαδρομής: Επάνω Ζάκρος - Μαύρος Κάμπος - Σκαλιά

Είδος: Πεζοπορική
Μήκος (Km):3,979
Χρόνος: 1h, 20 min
Αρχικό υψόμετρο (m): 293
Τελικό υψόμετρο (m): 655
Μέγιστο υψόμετρο (m): 655
Ελάχιστο υψόμετρο (m): 290

Η γεωδιαδρομή 8 ακολουθεί σε όλο το μήκος της το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Εκτός από πεζοπορία προσφέρει πλήθος άλλων συγκινήσεων, όπως τη μοναδική θέα προς τα ανατολικά παράλια της περιοχής, την ομορφιά του τοπίου και πολλούς γεώτοπους.
Ξεκινάει από τον οικισμό της Επάνω Ζάκρου, ανεβαίνει στις απόκρημνες πλαγιές των ορεινών όγκων της περιοχής, διασχίζει το πανέμορφο οροπέδιο του Μαύρου Κάμπου για να καταλήξει στην περιοχή Σκαλιά, όπου υπάρχουν η ομώνυμη πηγή και ο εγκαταλελειμμένος πέτρινος οικισμός. Στα Σκαλιά συναντώνται και οι γεωδιαδρομές 3 και 9. Η επιστροφή μπορεί να γίνει είτε από τον ίδιο δρόμο πίσω προς Επάνω Ζάκρο, είτε να ακολουθηθεί μία από τις συνδεόμενες γεωδιαδρομές.

Γεωδιαδρομή 9

Όνομα Γεωδιαδρομής: Ζίρος - Σκαλιά

Είδος: Πεζοπορική
Μήκος (Km): 4,82
Χρόνος: 1h, 40 min
Αρχικό υψόμετρο (m): 617
Τελικό υψόμετρο (m):655
Μέγιστο υψόμετρο (m): 740
Ελάχιστο υψόμετρο (m):617

Η γεωδιαδρομή αυτή ακολουθεί το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που ξεκινάει από τον οικισμό της Ζήρου και καταλήγει στα Σκαλιά και ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της γεωδιαδρομής 8 που συνεχίζει μέχρι την Επάνω Ζάκρο για όσους έχουν την αντοχή!

Γεωδιαδρομή 10

Όνομα Γεωδιαδρομής: Επάνω Ζάκρος - Φαράγγι των Νεκρών - Κάτω Ζάκρος

Είδος:Πεζοπορική
Μήκος (Km): 4,11
Χρόνος: 1h, 30 min
Αρχικό υψόμετρο (m): 7
Τελικό υψόμετρο (m): 160
Μέγιστο υψόμετρο (m):160
Ελάχιστο υψόμετρο (m): 7

Η γεωδιαδρομή 10 ξεκινάει από την Επάνω Ζάκρο, διασχίζει το γνωστό Φαράγγι της Ζάκρου ή αλλιώς Φαράγγι των Νεκρών και καταλήγει στην Κάτω Ζάκρο. Αποτελεί το νοτιότερο και ανατολικότερο τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 το οποίο πανελληνίως καταλήγει στην Κάτω Ζάκρο! Η εξαιρετική αυτή γεωδιαδρομή, περιπατητική σε όλο της το μήκος, είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί συνδυάζει την ομορφιά του τοπίου με τα πολυάριθμα στοιχεία της γεωλογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς τηςπεριοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι περνάει από το μινωικό νεκροταφείο και τον αρχαιολογικό χώρο του ανακτόρου της Κάτω Ζάκρου.

Γεωδιαδρομή 11

Όνομα Γεωδιαδρομής: Κάτω Ζάκρος - Φαγκρόμουρο - Παραλία Κατσουνάκι

Είδος: Πεζοπορική
Μήκος (Km): 7,164
Χρόνος: 2h, 30 min
Αρχικό υψόμετρο (m): 7
Τελικό υψόμετρο (m): 12
Μέγιστο υψόμετρο (m): 52
Ελάχιστο υψόμετρο (m): 0

Η γεωδιαδρομή 11 ξεκινάει από την Κάτω Ζάκρο και ακολουθεί προς νότια το παλαιό και βατό παραλιακό μονοπάτι, περνάει από την περιοχή Φαγκρόμουρο και καταλήγει στην πανέμορφη παραλία Κατσουνάκι.
Η γεωδιαδρομή διασχίζει πολλούς ενδιαφέροντες γεώτοπους και είναι ιδιαίτερα ευχάριστη αφού σε όλο το μήκος της ακολουθεί παραθαλάσσιο μονοπάτι. Στην παραλία Κατσουνάκι οι γεώτοποι είναι πολυάριθμοι συμπεριλαμβανομένου και του ομώνυμου φαραγγιού, ενώ εκεί φυτρώνει και το γνωστό Κρινάκι της Άμμου ή θαλασσόκρινος (Pancratium maritimum). Η επιστροφή γίνεται είτε από το ίδιο μονοπάτι προς Κάτω Ζάκρο ή οδικώς μέσω Ξηρόκαμπου.

Γεωδιαδρομή 12

Όνομα Γεωδιαδρομής: Κάτω Ζάκρος - Σπήλαιο Πελεκητά - Παραλία Καρούμπες

Είδος:Πεζοπορική
Μήκος (Km): 7,069
Χρόνος: 2h, 30 min
Αρχικό υψόμετρο (m): 7
Τελικό υψόμετρο (m): 20
Μέγιστο υψόμετρο (m): 107
Ελάχιστο υψόμετρο (m): 6

Η γεωδιαδρομή 12 ξεκινάει από την Κάτω Ζάκρο και ακολουθεί προς Βορρά παλαιό και βατό παραλιακό μονοπάτι που καταλήγει στην πανέμορφη παραλία Καρούμες.
Η καταπληκτική αυτή γεωδιαδρομή περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό γεωτόπων, μεταξύ άλλων τις γνωστές θαλάσσιες αναβαθμίδες της Ζάκρου, το σπήλαιο Πελεκητά, το αρχαίο λατομείο κλπ.
Στην παραλία Καρούμες συναντάει τη γεωδιαδρομή 13 που περνάει μέσα από το φαράγγι των Χοχλακιών. Συνεπώς, η επιστροφή μπορεί να γίνει είτε προς τα πίσω από το ίδιο μονοπάτι, ή να συνεχιστεί μέσα από το φαράγγι των Χοχλακιών προς τον οικισμό Χοχλακιές και να καταλήξει στην οδική γεωδιαδρομή 1.

Γεωδιαδρομή 13

Όνομα Γεωδιαδρομής: Χοχλακιές - Παραλία Καρούμπες

Είδος: Πεζοπορική
Μήκος (Km): 3,81
Χρόνος:1h, 20 min
Αρχικό υψόμετρο (m): 84
Τελικό υψόμετρο (m): 20
Μέγιστο υψόμετρο (m): 120
Ελάχιστο υψόμετρο (m): 20

Η γεωδιαδρομή αυτή ξεκινάει λίγο έξω από τον οικισμό Χοχλακιές, περνάει το πανέμορφο ομώνυμο φαράγγι και καταλήγει στην πανέμορφη παραλία Καρούμες. Στις Καρούμες επίσης υπάρχουν πολύ σημαντικοί γεώτοποι, όπως ο κοραλλιογενής ασβεστόλιθος ή οι μικρές σπηλαιώσεις. Η επιστροφή συνήθως γίνεται προς τα πίσω μέσα από το φαράγγι, αλλά οι περισσότερο τολμηροί μπορούν να συνεχίσουν προς Κάτω Ζάκρο μέσω της γεωδιαδρομής 12.

Γεωδιαδρομή 14

Όνομα Γεωδιαδρομής: Βάι - Σκοπέλι - Μεγάλη Κεφάλα - Βάι

Είδος: Πεζοπορική
Μήκος (Km): 5,131
Χρόνος: 1 h, 45 min
Αρχικό υψόμετρο (m): 20
Τελικό υψόμετρο (m): 20
Μέγιστο υψόμετρο (m): 120
Ελάχιστο υψόμετρο (m):20

Η γεωδιαδρομή 14 είναι πεζοπορική, ξεκινάει από τη διάσημη παραλία Βάι, με το ομώνυμο φοινικόδασος, διασχίζει μοναδικούς αμμόλοφους και κολπίσκους νότια του Βάι για να φτάσει μέχρι την κορυφή Σκοπέλι. Από εκεί η διαδρομή κατηφορίζει προς τα πίσω ακολουθώντας το μονοπάτι μέχρι το Βάι. Στο σημείο αυτό συνδέεται με την οδική διαδρομή 2. Στη διαδρομή αυτή θα συναντήσετε: Άμμοθίνες με συστάδες Άκρευθων (Juniperus phoenicea), δασικές συστάδες Χαρουπιάς (Ceratonia silligua), φρυγανότοπους με Λαδανιές (Cistus creticus) και πολλά είδη σπάνιας χλωρίδας.

Γεωδιαδρομή 15

Όνομα Γεωδιαδρομής: Φαράγγι Μονής Τοπλού

Είδος:Πεζοπορική
Μήκος (Km):3,03
Χρόνος: 1 h, 10 min
Αρχικό υψόμετρο (m): 0
Τελικό υψόμετρο (m): 0
Μέγιστο υψόμετρο (m): 0
Ελάχιστο υψόμετρο (m): 0

Μία από πιο σημαντικές γεωδιαδρομές της περιοχής, λόγω του ότι περιλαμβάνει γεώτοπους εξαιρετικής σημασίας. Η γεωδιαδρομή ξεκινάει δυτικά της Μονής Τοπλού, διασχίζει το φαράγγι και επιστρέφει από την κορυφογραμμή στο σημείο από όπου ξεκίνησε. Σε όλο το μήκος της διαδρομής το τοπίο είναι πανέμορφο και ο επισκέπτης μπορεί να δει ενδημικά είδη φυτών, απολιθώματα αλλά και μοναδικές διαβρωσιγενείς μορφές τις ονομαζόμενες «Ταφόνι». Επίσης στις μικρές λίμνες που σχηματίζονται στο φαράγγι αξίζει να παρατηρήσει κανείς την Ποταμοχελώνα (Mauremys rivulata). Ο επισκέπτης δεν θα πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί τους χώρους της Μονής Τοπλού, με το Μουσείο Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και το οινοποιείο!

Copyright © 2022. All rights reserved.