Call us +30-28430-22370

Διακοπές για την Τρίτη Ηλικία.

Διακοπές για την Τρίτη Ηλικία.

Η ήσυχη, παρθένα Ανατολική Κρήτη με το Γεωπάρκο UNESCO Σητείας είναι η ιδανική επιλογή για ξεκούραστες διακοπές, μακριά από την πολυκοσμία καθώς προσφέρει εκπληκτικές, απομονωμένες παραλίες, σηματοδοτημένες διαδρομές πεζοπορίας, πληθώρα αρχαιολογικών χώρων και φιλόξενες παραδοσιακές ταβέρνες!

Κρητική διατροφή

Οι άρρηκτοι δεσμοί της Κρήτης με την Ευρώπη είναι ευρέως αναγνωρισμένοι, αφού η Κρήτη είναι ο τόπος όπου έλαβε το όνομά της η ήπειρος. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Δίας, με τη μορφή ενός λευκού, φτερωτού ταύρου μετέφερε στην πλάτη του την όμορφη πριγκίπισσα της Φοινίκης, Ευρώπη, κόρη του βασιλιά Αγήνορα, στο νησί της Κρήτης, όπου γέννησε τους προγόνους ενός υπέροχου πολιτισμού, του Μινωικού.

Ένα από τα θεμέλια αυτού του πολιτισμού ήταν η διατροφή καθώς και οι μέθοδοι παραγωγής τροφίμων. Οι αρχαίες διατροφικές συνήθειες των Κρητικών είναι συνυφασμένες με τα προϊόντα που απλόχερα παρέχει η κρητική γη όπως το ελαιόλαδο, το σιτάρι, το κρασί, το μέλι, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα χόρτα του βουνού και τα αρωματικά φυτά, τυριά με χαμηλά λιπαρά, κρέας, ψάρι και φυσικά φρούτα. Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών έχει αποδειχθεί ότι η Κρητική κουζίνα είναι υγιεινή και μεγάλης θρεπτικής αξίας. Μπορείτε να δοκιμάσετε την Κρητική κουζίνα στις παραδοσιακές ταβέρνες και τα τοπικά εστιατόρια
Αυτός ο πολιτισμός που βασίζεται σε αξίες όπως η φιλοξενία, η τιμιότητα και η αξιοπρέπεια μπορεί, χωρίς υπερβολές, να θεωρηθεί ως «κουλτούρα υγείας». Ο Dr. Ancel Keys κατέγραψε επίσημα στη μελέτη του με τίτλο “ Seven Countries Study” (1956/1978 – έως σήμερα) ότι εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι διατροφικές συνήθειες των κατοίκων αποτελούν ένα διαρκές άτυπο βιολογικό πείραμα, τα αποτελέσματα του οποίου αποδεικνύουν την ορθότητα της κρητικής διατροφής. Η κατανάλωση ελαιολάδου, κρασιού, οσπρίων, φρούτων, λαχανικών, μελιού και τσαγιού από βότανα προσφέρει ένα μοναδικό προνόμιο στους Κρητικούς. Τους προικίζει μια μακρά, υγιή ζωή, με τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο, όσον αφορά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Η Κρήτη είναι περήφανη για το γεγονός ότι σήμερα, 5000 χρόνια μετά την άνοδο του Μινωικού πολιτισμού, προσφέρει στην ανθρωπότητα ένα εξαιρετικό διατροφικό πρότυπο που, όπως έχει επιβεβαιώσει η επιστημονική έρευνα, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής.

Παραδοσιακή Μουσική - Πολιτιστικά Δρώμενα

Στην πόλη της Σητείας στις τουριστικές περιοχές Μακρυγιαλού Παλαικάστρου και Μόχλου αλλά και στα χωριά και των τεσσάρων δήμων της επαρχίας Σητείας, πραγματοποιούνται σημαντικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και χορευτικές εκδηλώσεις στις οποίες παρουσιάζονται έργα τόσο από τον χώρο της παράδοσης όσο και από τις σύγχρονες αναζητήσεις ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών και ομάδων. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Σητείας συνυπάρχει με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρόν σε όλες τις μορφές σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης και καθημερινής ψυχαγωγίας.

Κορνάρεια

Κορνάρεια

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη της Σητείας, που ξεκινούν αρχές Ιουλίου και διαρκούν έως τις 15 Αυγούστου. Θεσμός καταξιωμένος, με ευρύτατη απήχηση άρχισε το 1984 και περιλαμβάνει μουσικές, θεατρικές και χορευτικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας καθώς και αθλητικές διοργανώσεις (Κορνάρειος Δρόμος με συμμετοχή αθλητών από όλη την Ελλάδα, Beach Volley). Οι εκδηλώσεις των Κορναρείων γίνονται στον υπαίθρειο χ’ωρο εκδηλώσεων του Ενετικού Φρουρίου Καζάρμα και στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας. Στο πλαίσιο των Κορναρείων διοργανώνονται σε χωριά του Δήμου εκδηλώσεις όπως τα Καζανέματα (γιορτή ρακής) και Κλήδονας (τρίτο δεκαήμερο Ιουνίου).Στόχος των Κορναρείων είναι η πολιτιστική αναβάθμιση της Σητείας και η δυνατότητα που δίνεται στους ξένους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με τον πολιτισμό του τόπου.

Γιορτή Αγίας Αικατερίνης

Θρησκευτική γιορτή της πολιούχου Σητείας Αγ. Αικατερίνης, 25 Νοεμβρίου. Μετά την θρησκευτική τελετή διοργανώνεται Λαϊκός Δρόμος, όπου συμμετέχουν πολίτες και αθλητές της πόλης κάνοντας τον γύρο της Σητείας. Η παραπάνω εκδήλωση διοργανώνεται από τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Σητείας.

Γιορτή καλαμποκιού

Είναι καινούριος θεσμός και προγραμματίζεται
τον Ιούνιο στην κεντρική πλατεία του χωριού Πισκοκέφαλο. Διοργανωτής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πισκοκεφάλου. Περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις.

Γιορτή Δέσπολου

Γιορτάζεται τα τελευταία 4 χρόνια στην κεντρική πλατεία του χωριού Τουρλωτή τον Ιούνιο. Διοργανωτής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρλωτής. Περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις.

Ναυτική εβδομάδα

Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Λιμεναρχείο Σητείας, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Πρόκειται για διαλέξεις, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις και διοργάνωση ιστιοπλοϊκών αγώνων.

Πανυγήρια

Επ’ ευκαιρία σημαντικών θρησκευτικών εορτών γίνονται σε διάφορα χωριά της Επαρχίας Σητείας τα παρακάτω πανυγήρια.
– Αγ. Παρασκευής 26/7 στη Ζήρο και στην Αγία Τριάδα. 
– Αγ. Γεωργίου, 23/4 , στον ερειπωμένο οικισμό Σκαλιά, κοντά στο χωριό Σίτανος.
– Αγ. Μαρίνας 17/7, στα Έξω Μουλιανά και στη Μυρσίνη.
– Προφήτη Ηλία 20/7 στα Μέσα Μουλιανά.
– Αγ. Παντελεήμονα, 27/7 στη Ρούσα Εκκλησιά, Χαμέζι και Σχινοκάψαλα.
– Μεταμόρφωσης, 6/8, στα Έξω Μουλιανά στον ʼγιο Στέφανο και Ζάκρο.
– Παναγίας 15/8, στο Παλαίκαστρο, Λάστρο, Πισκοκέφαλο, Τουρλωτή, Σίτανο.
– Αγ. Ιωάννη 29/8 στη Ζήρο.
– Παναγίας 8/9 στις Λιθίνες
– Σταυρού 14/9 στη Σφάκα
– Αγ. Σοφίας 17/9 στους Αρμένους
– Αγ. ʼννας 9/12 στο Πισκοκέφαλο.
– Αγ. Τριάδας, στο Παλαίκαστρο και Αγ. Τριάδα.
– Αγ. Πνεύματος, στους Αρμένους.

Καρναβάλι Σητείας/Μακρυγιαλού/Ιτάνου/Λεύκης

Θεσμός σχετικά πρόσφατος, που γίνεται οργανωμένα τα τελευταία χρόνια στην έδρα κάθε δήμου. Συγκεντρώνει συμμετοχές από δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους όλης της Επαρχίας Σητείας. Πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

 

Πάρτε μέρος σε μια από τις παρακάτω εκδρομές μας!

Μονοήμερες περιπατητικές εκδρομές με Μini Bus από το Ταξιδιωτικό Γραφείο Portobelis με οργανωμένη ξενάγηση και περπάτημα 2-3 ώρες!

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ Νο. 1

Σητεία –Έξω Μουλιανά –Φαράγγι του Ρίχτη – Περιοχή Φανερωμένης -Σητεία

Αναχώρηση στις 9.00 το πρωί για το χωριό Έξω Μουλιανά όπου βρίσκετε η είσοδος του φαραγγιού Ρίχτη. Αναχώρηση για το καταπράσινο φαράγγι, με τα αμέτρητα πλατάνια και τις πικροδάφνες. Η διαδρομή είναι απολαυστική και η ευωδιαστή μυρωδιά από τα αρωματικά φυτά και βότανα, θα μας ξυπνήσει πρωτόγνωρες αισθήσεις. Αποκορύφωμα του πανέμορφου φαραγγιού, ο καταπληκτικός καταρράκτης ύψους 20μ., που σχηματίζει μια υπέροχη λιμνούλα, όπου μπορούμε να κολυμπήσουμε και να δροσιστούμε. Επιστροφή προς την είσοδο του φαραγγιού και αναχώρηση για την ιδιαίτερη φυσικού κάλλους Περιοχή της Φανερωμένης, όπου θα επισκεφθούμε το μοναστήρι και θα έχουμε και ελαφρύ γεύμα τοπικής κριτικής κουζίνας. Στην συνέχεια θα αναχωρήσουμε για μια μικρή ξενάγηση στο φαράγγι των Αγίων Πάντων και επιστροφή στη Σητεία περίπου στις 17.30. Τέλος εκδρομής.

Κόστος εκδρομής: 64€ το άτομο
Περιλαμβάνονται: Μίνι λεωφορείο, συνοδός / οδηγός, κρητικό γεύμα, ασφάλεια ταξιδιού, είσοδος (Μίνιμουμ αριθμός ατόμων 6)

Απαραίτητα: Παπούτσια άνετα για περπάτημα, νερό και καπέλο.

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ : Νο 2

Σητεία-Κάτω Ζάκρος Φαράγγι -Χεροκαμπος-Σητεια

Αναχώρηση στις 9.00 το πρωί για τη Ζακρο όπου θα επίσκευθουμε το Φαράγγι των Νεκρών ,περνώντας μέσα από το ψαροχώρι της Κάτω Ζάκρου και το 4ο Μινωικό Παλάτι. Το φαράγγι , που πήρε το όνομά του από τους τάφους που βρέθηκαν μέσα στις σπηλιές κατά τη Μινωική Εποχή, έχει εξαιρετική ομορφιά και είναι γεμάτο από αρωματικά φυτά και βότανα. Θα το περπατήσουμε για περίπου μια ώρα και στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στην Κάτω Ζάκρο, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα όποιοι επιθυμούν να επισκεφτούν το 4ο Μινωικό Παλάτι ή να απολαύσουν το μπάνιο τους στα καταγάλανα νερά της παραλίας της Κάτω Ζάκρου . Θα ακολουθησει ελαφρύ γεύμα παραδοσιακών κρητικών εδεσμάτων σε τοπική ταβέρνα της Κάτω Ζάκρου. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το μαγευτικό ξερόκαμπο, μια περιοχή με τις καλύτερες παραλίες τις περιοχή μας και νερά απο κρύσταλλο! Εκει θα υπαρχη η δυνατότητα στη παραλια του Αργίλου να κανετε πίλινγκ!! . Επιστροφή στη Σητεία αργά το απόγευμα μέσω του χωριού Ζηρου. Τέλος εκδρομής. 18.00.

Κόστος εκδρομής:74€ το άτομο
Περιλαμβάνονται:Μίνι λεωφορείο, συνοδός/ξεναγός ,γεύμα, ασφάλεια ταξιδιού.
ΔΕΝ περιλαμβάνεται: Είσοδος στο Μινωικό Παλάτι (Μίνιμουμ αριθμός ατόμων 6)

Σημείωση: Παπούτσια άνετα για περπάτημα, νερό και καπέλο είναι απαραίτητα!

We recommend the following accommodation:

Copyright © 2022. All rights reserved.